Recepce
pondělí–pátek
7:30–17:00 hodin

Ordinační hodiny
pondělí–pátek
7:30–18:00 hodin

Příjem vzorků
pondělí–čtvrtek
8:00–12:00 hodin

Umělá sladidla a jejich vliv na střevní mikrobiom

Styl stravování přímo ovlivňuje kvalitu střevního mikrobiomu a výživy. Pokud se vyznačuje nadměrným příjmem nasycených tuků, přidaných cukrů a nízkou spotřebou čerstvého ovoce, zeleniny a vlákniny, jako je tomu u stále oblíbené tzv. západní diety, může vést k dysbióze, častému základu různých onemocnění. Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů se pojí se zvýšenou nemocností, s rozvojem metabolických poruch, je rizikovým faktorem například i pro vznik některých druhů rakoviny. Přidané cukry ve formě vysoko i nízkokalorických sladidel byly donedávna považovány za bezpečné, ale i u nich přibývá důkazů o nepříznivých účincích na střevní mikrobiom.

Nenutritivní sladidla (NNS) jsou syntetická nebo přírodní sladidla, která jsou až tisíckrát sladší než sacharóza a vyznačují se velmi nízkým až nulovým obsahem energie. Tato sladidla mají různou intenzitu a stálost chuti a také specifické metabolické vlastnosti. Pochopení mechanismu účinku NNS na mikrobiom je zásadní pro posouzení jejich vlivu na lidské zdraví, a to zejména těch nejčastěji používaných, tj. aspartam, acesulfam-K, sukralóza a sacharin.

Vliv NNS na střevní mikrobiom je předmětem výzkumu od konce 80. let minulého století. Dosud byly popsány různé účinky NNS na metabolismus mikrobioty. Některé kmeny střevních bakterií mohou NNS využívat jako zdroj uhlíku. To ovlivňuje jejich metabolickou aktivitu a moduluje produkci metabolitů, včetně důležitých mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) jako acetát, propionát a butyrát. SCFA se podílejí na celkovém tělesném i glukózovém metabolismu a mají protizánětlivý účinek. Jejich nedostatek se pojí s rozvojem různých onemocnění, například idiopatických střevních zánětů (IBD). Dále bylo prokázáno, že NNS redukují množství prospěšných střevních bakterií (Bifidobacterium, Lactobacillus) a zvyšují množství patogenních bakterií (např. Clostridium difficile, Escherichia coli), které způsobují infekce a záněty střev. Postižením střev následně dochází k oslabení imunitního systému. NNS mohou také měnit expresi genů zapojených do metabolismu bakterií, a tím modulovat složení a fungování střevní mikrobioty. Bylo zjištěno, že NNS jsou schopné ovlivnit i uvolňování neurotransmiterů nebo střevní motilitu. Jejich působení na vstřebávání živin může vyvolat změny v metabolismu glukózy.

Náš střevní mikrobiom narušují různé škodlivé vlivy, ke kterým patří nezdravý životní styl – zejména nevhodná životospráva, kouření, konzumace alkoholu, zanedbávání péče o zdraví. Nemalý efekt sehrávají i vlivy životního prostředí. Proto je na konzumaci NSS nutno pohlížet jako na jeden z celé řady negativních faktorů a míru jeho podílu na dysbióze zatím nelze přesně vymezit.

Ing. Silvia Illýová


Použité zdroje:

  • Conz A, Salmona M, Diomede L (2023): Effect of non-nutritive sweeteners on the gut microbiota. Nutrients, 15, 1869. doi: 10.3390/nu15081869
  • Garcia K, Ferreira G, Reis F, Viana S (2022): Impact of dietary sugars on gut microbiota and metabolic health. Diabetology, 3, 4. doi: 10.3390/diabetology3040042

O lidském mikrobiomu

Co je mikrobiom

Mikrobiom je soubor mikroorganismů osídlující organismus všech živočichů včetně člověka. Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy žijícími v trávicím traktu. Každý člověk je osídlen miliardami mikroorganismů. Zdravá mikrobiální společenstva poskytují svým hostitelům mnoho zdravotních benefitů.

Narušení mikrobiomu

Narušení rovnováhy mikrobiálního prostředí (dysbyóza) je spojeno s celou řadou zdravotních problémů, např. obezitou, cukrovkou, rakovinou i depresí.

Vhodná strava

Složení mikrobiomu lze podle závažnosti zdravotního stavu regulovat stravou, prebiotiky, probiotiky i zdravým životním stylem.

Kojení

Nedílnou součástí mateřského mléka  jsou symbiotické mikroorganismy. Kojení dodává dítěti nejen optimální komplex živin.
Je důležité také pro správné formování mikrobiomu.

Jak vám můžeme pomoci

Naše pracoviště Vám nabízí profesionální vyšetření střevního mikrobiomu spolu s moderními metodami léčby či možnost vzorek vlastního mikrobiomu preventivně zmrazit. Váš zdravotní stav nás zajímá!

Konzultace​

Před analýzou střevního mikrobiomu probíhá odborná konzultace s lékařem. Základem je podrobná anamnéza. Podmínky odběru je potřeba dobře naplánovat. Jedině na základě odborného vyšetření lze výsledky správně interpretovat.

Vyšetření

Pro rozbor Vašeho mikrobiomu obdržíte odběrovou sadu s přesným návodem k odběru a doručení vzorku do naší laboratoře. K analýze využíváme nejnovější sekvenační metody, tzv. "Next Generation Sequencing”.

Léčba

Složení mikrobiomu lze podle závažnosti zdravotního stavu regulovat stravou, prebiotiky a probiotiky. V případě potřeby lze využít antibiotika, antimykotika, virostatika, antiparazitika nebo tzv. transplantace střevní mikroflóry.

Zamrazení

Věk, nemoci, užívané léky, nevhodná životospráva, životní prostředí a přibývající množství toxických látek nevratně poškozují náš mikrobiom. Optimálním řešením je preventivní uložení vlastního mikrobiomu.